Dünya Şiir Günü, Edebiyatçılar Derneği ve Eylül Kültür Sanat Ortamı işbirliğiyle, 21 Mart 2009 Cumartesi günü, Eylül Kültür’ün, Konur 2 Sokak No: 35 /6 (Megapol Sineması yanı) adresinde düzenlenecek bir etkinlikle, 16.00 – 18.00 saatleri arasında kutlanacak.
Program:
• Kemal Özer’in 2009 Dünya Şiir Günü Bildirisi
• Şiirlerden bestelenmiş şarkılar
• Şiir dinletisi
Katılımcı şairler: Selma Ağabeyoğlu, Ali Rıza Kars, Osman Namdar, Altan Türel, Neşe Ersoy, Hasibe Ayten, A. Galip, Celal İnal, Sururi Baykal, Tümay Çobanoğlu, Aslı Gündoğar, Ahmet Antmen, Ekin Keçecioğlu, Gökhan Cengizhan, Ayşegül Tercan
Tarih: 21 Mart 2009 Cumartesi
Saat: 16.00 – 18.00
Yer: Eylül Kültür Sanat Ortamı, Konur 2 Sokak No: 35 / 6 Kızılay - Ankara (Megapol Sineması yanı)
***...... Etkinliğe giriş serbesttir.
Tel:-418 79 68 (Eylül Kültür)-* 434 46 65 (Dernek)
21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜ (TARİHÇE)
Edebiyat, insanı ve dünyayı içerden kavrayıp anlatır, okurla “insan” olma temelinde buluşur, insan ve dünya hallerini aracısız paylaşır.
Edebiyat, işte bu nedenle, barış ve hoşgörü kültürünün yaygınlaşması ve derinleşmesi için en dolaysız bir anlatım biçimi olarak karşımıza çıkar.
Günümüzde, edebiyat eğitiminin sadece okullarda ve resmi ortamlarda değil, okul ve resmi ortamlar dışında da geliştirilip yaygınlaştırılması gerekliliği artarak hissedilmektedir. Edebiyat eğitiminin, edebiyatta yaratma özgürlüğünün, okuma-yazma alışkanlığının geliştirilmesi, okul ortamı dışında da sürdürülmesi gerekliliği, eğitimciler ve bilim insanlarınca kabul edilmiş bir gerçektir.
Dünya Şiir Günü, 1996’da Tarık Günersel ile Gülseli İnal’ın böyle bir gün olması önerisini benimseyen ve üyeleri arasında Prof. Talat Halman, Mehmet H. Doğan, Mazhar Candan, Şükran Kozalı ve Hakan İşcen’in olduğu “Şiir Uzayı Laboratuarı” tarafından 21 Nisan günü çeşitli dillerde şiirlerle kutlandı.
Dünya Şiir Günü projesi 1997 yılında Edinburg’da yapılan Uluslararası P.E.N. Merkezi Dünya Kongresi gündemine alındı. T. Günersel 1997’de İskoçya’daki Uluslararası Kongre’ye katıldı, Dünya Şiir Günü önerisini Delegeler Meclisinde sundu. Avustralya PEN Merkezi temsilcisi Judith Rodriguez tarafından ikinci imza ile desteklenen öneri coşkuyla benimsendi. Uluslararası P.E.N. benimsediği bu öneriyi UNESCO’ya götürdü. UNESCO 1999 yılında Paris’te gerçekleştirilen 30. oturumunda 21 Mart gününü DÜNYA ŞİİR GÜNÜ olarak ilan etti ve UNESCO Kültür Takvimine aldı. Daha sonra da tüm ülkeleri her yıl 21 Mart gününde şiir gününü dünya çapında şiir etkinlikleriyle kutlamaya davet etti. Böylece Dünya Şiir Günü’nün dünya çapında kutlanmasında Türk edebiyatçıları belirleyici rol oynamış oldu.
21 Mart DÜNYA ŞİİR GÜNÜ, tüm dünyada, edebiyat türleri içinde yazılması ve başka dillere çevrilmesi en zor olan şiiri okumayı, yazmayı, çevirmeyi, yayınlamayı, öğretmeyi, tanıtmayı, yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, UNESCO, tüm dünyada, her yıl 21 Mart’ta, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeylerde çeşitli şiir etkinlikleri düzenlenmesini önermektedir.
20. 03. 2009